Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

Deel dit artikel

Wie droomt er nu niet van een huwelijk op het strand onder de wuivende palmen? Trouwen in het buitenland brengt echter een hele organisatie met zich mee. Vraag ons dus gerust om raad.

Trouwen in het buitenland

Wie droomt er nu niet van een huwelijk op het strand onder de wuivende palmen? Trouwen in het buitenland brengt echter een hele organisatie met zich mee: het kiezen van een locatie, het nodige papierwerk en vluchten verblijf regelen voor vrienden en familie. Maak je geen zorgen: ik ben hierin gespecialiseerd en neem je het werk graag uit handen. En ik zorg bovendien dat je die speciale kortingen en voorwaarden voor honeymooners niet misloopt!

Is mijn buitenlands huwelijk geldig in België?

Een huwelijk dat in het buitenland wordt voltrokken is in België geldig als:

  • je voldoet aan de Belgische wettelijke voorwaarden om te kunnen trouwen
  • het huwelijk is voltrokken volgens de vormen die in het betrokken land gebruikelijk zijn

Als je Belg bent, worden alle veranderingen in uw burgerlijke staat geregeld door het Belgisch recht. Ook als je in het buitenland verblijft, zal het Belgisch recht toegepast worden. Als buitenlander gelden de huwelijksvoorwaarden van het land waarvan je de nationaliteit bezit.

Je buitenlandse huwelijksakte laten erkennen in België

Een buitenlandse huwelijksakte moet aan enkele voorwaarden voldoen om in België erkend te worden:

  • De buitenlandse akte van de burgerlijke stand moet opgesteld zijn door de buitenlandse bevoegde autoriteit. Ze moet ook de vorm hebben die in dat land gebruikelijk is.
  • Buitenlandse akten moeten gelegaliseerd zijn.
  • Akten die in een vreemde taal opgesteld zijn, moeten door een beëdigde vertaler vertaald worden in Nederlands, Frans of Duits. Je moet de taal kiezen van de Belgische gemeente waar de akte wordt overgeschreven.
  • Je moet de handtekening van de buitenlandse beëdigde vertaler ook laten legaliseren.

In België kun je de lijst van de beëdigde vertalers verkrijgen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg.Tip: laat je huwelijksakte overschrijven

De buitenlandse huwelijksakte wordt het best overgeschreven in de Belgische registers van de burgerlijke stand. Dat is niet verplicht, maar het is gemakkelijker om nadien uittreksels of afschriften op te vragen van die akte. Als de huwelijksakte niet overgeschreven is in België moet je de uittreksels opvragen in het buitenland. Dat is niet altijd even gemakkelijk. 

 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Travel Projects

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Leopoldlei 11
2220 Heist-op-den-berg